Vodní elektrárna přehrady Horka na Chebsku opět v provozu

blank

Elektrárna byla delší dobu mimo provoz a vodohospodáři nemohli spustit turbíny kvůli suchu. Podle hrázného Martina Uhlíka se díky postupné oblevě a tání sněhu začíná napouštět Horka na plný zásobní prostor. Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský uvedl, že celkový instalovaný výkon je kolem 420 kilowatt.

„Přehrada Horka je hlavně vodárenská nádrž, tudíž její první a hlavní účel je zásobování obyvatel v oblasti Sokolova pitnou vodou,“ zdůraznil hrázný. I když se obnovuje přítok, tak se musí z nádrže odpovídající množství vody upouštět, protože zásobuje také Libocký potok. „Pro uchování života v potoce musíme vypouštět 100 litrů za vteřinu. A samozřejmě stále k tomu má odběr úpravna vody, který se pohybuje také v řádu sto litrů za vteřinu,“ upřesnil Uhlík.

Vodní nádrž Horka leží osm kilometrů od Kynšperku nad Ohří. Dílo je postaveno na Libockém potoce na hranici, která odděluje okresy Sokolov a Cheb a nachází se na území obcí Krajková, Nový Kostel a Habartov. Pod vodním dílem stojí úpravna vody. Hráz není pro veřejnost volně přístupná.

Scroll to Top