Izraelský velvyslanec v Praze Daniel Meron: Obě země prohlubují spolupráci

blank

Daniel Meron poskytl rozhovor magazínu TRADE NEWS. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na část týkající se vodohospodářství. Na podzim 2018 bylo rozhodnuto, že Česko bude rozšiřovat spolupráci s Izraelem v oblasti životního prostředí. Návrh dohody předložené ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem podpořila vláda.

V současnosti obě země intenzivně spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství. Dohoda má kooperaci zintenzivnit. Podle české vlády má Izrael neocenitelné zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy. Izraelci naopak kvitují český um v odpadovém hospodářství.

„Probírali jsme strategické priority spolupráce v oblasti high-tech mezi Českem a Izraelem pro tento rok, a těmi jsou vodohospodářství a zdravotnictví. Pokud jde o vodohospodářství, Česko v posledních letech trpí suchem, proto je nastartována spolupráce s příslušnými institucemi a s vládou, abychom dodali izraelské technologie v této oblasti. Izrael má vzhledem ke svému velmi suchému klimatu bohaté zkušenosti se zpracováním vody a opětovným využitím odpadních vod – plných 86 procent vody se použije znovu, přičemž další zemí v pořadí je Španělsko s 12 procenty. V tomto směru nás kontaktovala Česká zemědělská univerzita v Praze, kterou jsme propojili s institucí Volcani Center v Izraeli, významným expertem v tomto oboru, s nímž budou podepisovat smlouvu o spolupráci,“ uvedl pro TRADE NEWS Meron.

Ministři životního prostředí obou zemí společně s Meronem plánují společný seminář na téma vodohospodářství a nakládání s odpadními vodami, který by se měl uskutečnit v průběhu tohoto roku v Praze. Meron také navštívil firmu VODA CZ, jenž se zabývá zpracováním a čištěním odpadních vod. Zásadním faktorem je podle izraelských zkušeností vnímat vodu v kanalizaci jako surovinu, ne jako odpad. Řešení by měla nabídnout celá řada rychle se rozrůstajících vodohospodářských technologií.

„Dlouhá léta jsme trpěli nedostatkem vody. Podařilo se nám ale nejen ukojit naši potřebu, dokonce prodáváme vodu sousedům. Klíč je v použití technologií, v distribuci vody i jejím využití v zemědělství,“ uvedl předloni izraelský ministr životního prostředí Zeev Elkin. Podle Brabce je nová dohoda důležitá. Zemi na Blízkém východu označil za světového lídra v boji proti suchu.

Foto: Deník 

Scroll to Top