Brněnská skupina GEEN spustila vodní elektrárnu v Gruzii

blank

Elektrárnu Jonouli 1 dokončila skupina GEEN na podzim loňského roku a doposud běžela v testovacím provozu. Stavba za čtyři miliony dolarů trvala dvanáct měsíců. Loni také GEEN koupila elektrárny na kaskádě Česká Lípa – Děčín. Jedná se o Benešov nad Ploučnicí s Kaplanovou vertikální turbínou z roku 1933. Dále o Františkov nad Ploučnicí s Francisovou horizontální turbínou z roku 1923 a o Malou Veleň se dvěma Francisovými horizontálními turbínami z roku 1922, které byly repasovány před 13 lety.

„Při výstavbě v Gruzii jsme museli řešit mnoho specifických problémů spojených mimo jiné s obtížně prostupným terénem a zároveň striktními zásadami ochrany životního prostředí. Museli jsme například přivést vodu dvoukilometrovým potrubím ukrytým ve skalnatém podloží či zřídit speciální průchod pro ryby,“ řekl výkonný ředitel Geen Development Pavel Petlák.

Jonouli 1 je podle portálu oenergetice.cz první z plánovaného komplexu vodních elektráren s celkovým výkonem 40 megawattů a investicemi přesahujícími 1,3 miliardy korun. S výrobní kapacitou devět milionů kilowatthodin ročně zvládne dodávat elektřinu 3000 domácností. GEEN plánuje na Kavkaze také vodní elektrárnu Jonouli 2, která by měla mít výkon 34 megawattů a stát bude víc než miliardu korun.

„Gruzie patří k zajímavým regionům vzhledem k velkému hydropotenciálu, stabilnímu podnikatelskému prostředí a proevropsky orientované vládě. Navíc v nejbližší době očekáváme liberalizaci trhu s energií, což otevírá další možnosti pro naše nové aktivity. Na dodávkách a pracích se podílejí primárně čeští a gruzínští dodavatelé,“ doplnil generální ředitel holdingu Geen Aleš Mokrý. GEEN Holding investuje, obchoduje a podniká v energetické oblasti od roku 2009 zejména v České republice, Slovensku, Chorvatsku a Gruzii.

Scroll to Top