Čištění vodního kanálu v Benátkách

blank

Takto vypadalo čištění kanálu v severoitalských Benátkách v první polovině padesátých let dvacátého století. Věděli jste, že Benátky pojí dlouholeté přátelské vztahy s Prahou?

„Praha a Benátky mají společného světce – sv. Jana Nepomuckého. Je patronem Benátek a ochráncem všech lidí od vody. Zapůjčení je tedy nasnadě. Kontinuita vzájemných vztahů mezi Prahou a Benátkami bude navíc v letošním roce pokračovat v tom, že pojmenujeme jednu z lodí Bissone Praga,“ řekl loni benátský radní pro kulturu Giovanni Giusto.

V polovině května 2018 totiž do pražských vod vpluly dvě bohatě zdobené lodi, Geografia a Cavalli. Původně barokní lodě do té doby nikdy neopustily Benátky. V české metropoli je lidé viděli během oslav svatojánských Navalis. „Jsou to lodě, které jsou zdobeny krásnými řezbami. Pohání je síla osmi veslařů oblečených v překrásných dobových kostýmech. Z celosvětového hlediska to jsou unikátní lodě, které nikde jinde na světě neuvidíte,“ vysvětlil hlavní pořadatel Navalis a majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman. Gondoly jsou během celého roku uskladněny v původní benátské loděnici Arsenal z 16. století.

Scroll to Top