Sto milionů do vodárenství v Ladné

blank

V Ladné na Břeclavsku začnou v dubnu budovat čistírnu odpadních vod a novou kanalizaci. Stavět se mělo již dříve, ale začátek brzdily majetkové vztahy. Staveniště bude zhotoviteli předáno koncem března.

„Nechali jsme zpracovat projekt i na přípojky, ty budou končit před domy revizní šachtou. Napojení si majitelé udělají sami, nemusejí však platit územní rozhodnutí ani projekt. To za ně vyřešila obec. Počítáme s tím, že kompletně hotovo bychom měli mít v říjnu příštího roku,“ uvedl místostarosta Martin Vlk. Obyvatelé obce stavbu kanalizace a čistírny odpadních vod vítají. Někteří totiž museli jímky vyvážet každý měsíc.

Například v nedaleké Vrbici je čistírna v provozu teprve dva roky. „Nezáleží na velikosti obce, ale na tom, jaký má vztah k životnímu prostředí. Čistírna je nutnost, pokud chceme žít v rozumném kulturním prostředí a nevypouštět fekálie do přírody. Její zbudování bylo to nejlepší, co jsme pro okolní krajinu mohli udělat,“ řekl starosta Tomáš Bílek. Ve Starovičkách čistírnu využívají osmým rokem. „Trošku zátěž pro lidi to je, především finanční. Nejprve se ptali, proč to děláme, teď ale vidí, že je to tak v pořádku,“ doplnil starosta obce Vladimír Drbola.

Scroll to Top