Zlínský náměstek Brada: Musíme přesně vědět, kolik peněz potřebujeme ročně na obnovu ...

blank

Pavel Brada působí na radnici teprve čtyři měsíce. Má však plány, jakým směrem by se mohlo ubírat fungování Vodovodů a kanalizací Zlín. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes například zdůraznil nutnost příchodu erudovaných osob do vodáren nebo nezbytnost znát předběžnou alokovanou částku do investic.

„Měl jsem schůzky s akcionáři o tom, aby do představenstva a dozorčí rady VaK Zlín šli erudovaní lidé, ekonomové, právníci. Tedy ti, kdo mohou pomoci s fungováním vodáren. Měli by pak přenášet věci na akcionáře, tedy na města a obce,“ říká v rozhovoru Pavel Brada. Podle něj také dojde k výraznému odbornému posílení orgánů VaK, aby mohly efektivněji kontrolovat činnost Moravské vodárenské. Jediná cesta je podle něj nominovat do statutárních orgánů odborníky.

„Musíme přesně vědět, kolik peněz potřebujeme ročně na obnovu vodárenské infrastruktury. Tuto částku chceme mít zjištěnou z několika nezávislých auditů, a pak si ji konfrontovat se současnou výší nájmu. Původně byla 108 milionů, pak se zvýšila na 133 milionů korun. Za to musím předchozí vedení pochválit. Přesto si však musíme říct, jestli je tato suma dostačující na to, abychom zvládli potrubí dostatečně obnovovat,“ popsal Brada.

Vyjádřil se také k aktuální pozici předsedy představenstva vodáren Svatopluka Březíka. „Dělal, co mohl, ale měl to těžké. Bude záležet i na tom, jak budou jeho pozici vidět členové představenstva. O jeho výměně ale neuvažujeme. Budeme čekat také na signály našich lidí po jejich volbě do orgánů společnosti,“ vysvětlil náměstek.

Referendum o vodárnách ve Zlíně nebude ani napodruhé

Zastupitelé města vyhlášení referenda jednoznačně zamítli. Podle právních rozborů jsou dvě ze tří otázek, na něž měli lidé odpovídat, nesprávně položené. Přípravný výbor předložil návrh na pořádání referenda již v létě minulého roku, ale podle ministerstva vnitra v něm byly otázky položené tak, že o nich nelze referendum uspořádat.

Iniciátoři referenda o vodárnách ve Zlíně nasbírali již na konci srpna potřebných 7 000 podpisů. Požadovali, aby se v něm mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu, jestli chtějí, aby si vodárny provozovaly opět města a obce. Infrastrukturu ve vlastnictví Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK) totiž provozuje Moravská vodárenská, jež je součástí skupiny Veolia. Petici zlínské radnici odevzdali členové Spolku Aliance Voda Zlínsku. Kritikům vadí, že provozovatel generuje významné zisky, zatímco vodárny, jejímiž akcionáři jsou hlavně města a obce, se musejí starat o infrastrukturu. Proto se dostal do hry návrh referenda. Jeho iniciátoři se chtějí obrátit na soud, který by podle něho měl konání referenda umožnit.

V kauze ohledně VaK Zlín padl v březnu 2018 důležitý verdikt. Ten je příznivý pro Moravskou vodárenskou. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst.

Scroll to Top