PIVEX o nejlepších pivech, Holba má zlato, stříbro i bronz

blank

V oficiální kategorii Zlatý soudek PIVEX 2019 degustátory přesvědčily ležáky Holba Keprník a Holba Premium. Ovocná Holba brusinka si ze soutěže odvezla Zlatý pohár PIVEX. Na výrobu piva a s tím spojenou spotřebu vody se redakce vodarenstvi.cz pravidelně zaměřuje.

„Medaile ze Zlatého soudku PIVEX jsou důvěryhodným poselstvím pro konzumenty, že dát si jedno spojujeme s degustačním zážitkem. Na tom, že Holba umí plnit hospody, si zakládáme dlouhodobě. Navíc ležáky jsou elitní kategorií a prosadit se je současně otázkou prestiže. I proto si ocenění vážíme,“ ocenil ředitel pivovaru Vladimír Zíka. V Hanušovicích na Šumpersku vaří pivo z vody z podzemních pramenů. Do pivovaru míří chmel z Tršicka a slad z nejstarší české sladovny v Zábřehu na Moravě.

Provozovatelé občerstvovacích zařízení nebo minipivovarů by měli být obecně důslední při sledování kvalitativních parametrů využívané vody, vyhnou se tím řadě komplikací. Někteří provozovatelé již začali vlivem dlouhodobého sucha přemýšlet o nových vrtech, nebo je v některých případech i budovat, protože ty současné přestaly být dostatečně vydatné, vyschnuly nebo neodpovídaly legislativním nárokům. Při dovozu vody v cisternách, zvlášť do vzdálenějších lokalit, se jim totiž provoz zařízení značně prodražil.

V Moravskoslezském kraji provádí analýzy všech typů vod například laboratoře Aqualia infraestructuras inženýring. „Zaměřujeme se chemické, mikrobiologické, biologické i senzorické zkoušky všech typů vod. Kromě naší akreditované centrální laboratoře působíme v regionu také v areálech čistíren odpadních vod v Havířově, Třinci, Novém Jičíně a Opavě, kam je možné vzorky odpadní vody dovézt, nebo v areálech úpraven vod v Podhradí u Vítkova a Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, kde přijímáme vzorky pro rozbory pitné vody,“ vysvětlila na podzim vedoucí laboratoří Lucie Chlebková.

V této souvislosti zdůraznila například důležitost kvality vody při vaření piva ve stále populárnějších minipivovarech. „Voda musí splňovat přísné parametry kladené legislativou na pitnou vodu. Její tvrdost, kyselost či zásaditost, ale i možný výskyt prvků, jako jsou železo a mangan, mohou zásadně ovlivnit výsledek celého snažení,“ dodala.

 

Scroll to Top