Ministerstvo zemědělství investuje v roce 2019 do výzkumu miliardu

blank

Loni byla například podpořena vědecká práce zabývající se dopady sucha na zemědělskou produkci, která vede k nalezení genů zvyšujících odolnost rostlin k suchu nebo práce zaměřená na zvýšení odolnosti kuřat k bakteriálním infekcím.

V roce 2018 vědci u zemědělských projektů skončili s vývojem nového stroje Eco Tiller 600 pro pásové zpracování půdy. Díky technologii by měl být v půdě udržen zejména lepší vodní režim. K nejúspěšnějším loňským akcím patřilo dokončení významného projektu na systém pro monitoring a předpověď dopadů zemědělského sucha, který díky systému předpovědi sucha na webu slouží zemědělcům jako platforma pro předávání informací.

Ministerstvo zemědělství pro letošní rok vypsalo dvě soutěže. Jedna je určena mladým vědcům do 35 let, druhá pro realizovaný výsledek ve výzkumu a experimentálním vývoji. V obou soutěžích druhým rokem za sebou nabízí vítězi 90 tisíc korun, stříbrnému projektu 70 tisíc korun a jako třetí cenu 50 tisíc korun, výsledky jsou poté každoročně ohlašovány v létě na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Scroll to Top