Zdiby investují do vodárenské infrastruktury 120 milionů

blank

Zdiby v okrese Praha-východ budují kanalizaci a zvětšují kapacitu čistírny odpadních vod. Podle starostky Evy Slavíkové přes 60 procent nákladů pokryje dotace ministerstva životního prostředí.

Práce jsou v lokalitě rozdělené na dvě etapy, první už začala. Následně se bude moci napojit zhruba 450 obyvatel, poté dalších 560. Samotný počet přípojek však bude nižší, protože každý z domů obývá obvykle několik lidí. Zatím nebyl určen přesný termín dokončení prací, ale podle předběžných informací by mohl být projekt hotov zhruba na začátku roku 2021. Po výstavbě bude čistírna uvedena do zkušebního provozu.

Okolo Prahy posílí infrastrukturu

Téměř 100 středočeských obcí a místních částí dostane nové vodovodní nebo kanalizační sítě. Vyplývá to z jarního plánu rozvoje vodovodů a kanalizací. Region reaguje na aktuální potřeby včetně změn v počtech obyvatel.

„Ve Středočeském kraji výrazně stoupá počet obyvatel. My dnes jako kraj jednáme s magistrátem hlavního města Prahy o koordinaci rozvoje vodohospodářské infrastruktury řekněme ve velké Praze, to znamená v Praze a částí okolo ve Středočeském kraji. A jsem rád, že funguje komise. Já a radní pro infrastrukturu Jana Plamínková k tomu máme aparát, kde tuto problematiku řešíme,“ uvedl v dubnu pro Český rozhlas náměstek středočeské hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera.

Scroll to Top