AOPK: Při úpravách potoků uhyne až šedesát procent ryb

blank

Podle výzkumu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Beskydech při úpravách koryt potoků, pokud se dopředu neodloví, uhyne až šedesát procent ryb. Ještě kritičtější jsou podle výsledků zásahy bagrů či nákladních aut pro živočichy, kterými se ryby živí. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Výzkumný tým prověřoval vliv úprav v horských bystřinách Beskyd kolem řeky Ostravice na šesti stovkách pstruhů obecných, vrankách pruhoploutvých a bezobratlých živočiších. „Vytipovali jsme šest míst, kde se v korytě potoka pracovalo. Ta jsme srovnávali s dalšími šesti, která zůstala bez zásahů. Ryby jsme slovili, očipovali, znovu je vypustili a sledovali. Nečekali jsme, že vliv pojezdů aut v korytech na ryby bude až tak velký,“ vysvětlil Miroslav Kubín ze Správy CHKO Beskydy.

Podle něj se během plošného zásahu v toku usazuje kal a klesá členitost dna. „Tok po restaurování vypadá jako dálnice, po které teče voda. Vranky přicházejí o úkryty, pstruzi o místa pro rozmnožování,“ zdůraznil Kubín. V současnosti agentura připravuje metodickou příručku, jak dopady technických zásahů před a během nich minimalizovat. „Výsledky průzkumu jsou průlomové. Máme přesná data a zodpovězené otázky,“ doplnil Daniel Gebauer z Českého rybářského svazu.

Scroll to Top