V obcích na Ústecku přibývají vrty

blank

Také Ústecko se připravuje na další náročný boj se suchem. Tamější obce hledají způsoby, jak adekvátně čelit nedostatku vody. Právě na vrty mohou získat radnice získat dotaci ministerstva životního prostředí. Informoval o tom Ústecký deník. 

„V Čeřeništi či Pohoří reagujeme na nedostatek vody obecními vrty. Jeden je k dispozici i v Malečově. Snažíme se plánovat hlavně preventivně, aby nás nedostatek vody v létě nezaskočil. Hydrogeolog mapuje celý mikroregion, na problematiku vody pamatujeme i ve schváleném obecním rozpočtu,“ vysvětlil například starosta Malečova Petr Kůstka.

Nedostatek vody pocítila v roce 2018 i Tisá. „V části od Kačáku směrem k Cihláku jsou majitelé domků odkázáni na své studny a většinou byli dosud soběstační. Loni jim ale studny vyschly. Projekt vodovodního řadu pro tuto lokalitu už existuje, nyní ho ale necháme přepracovat, a jakmile to půjde, infrastrukturu v této části obce dobudujeme,“ připomněl starosta Tomáš Kratochvíl.

O něco příznivější situace je ve Velkém Březně. „Zdroje se doplnily díky postupně odtávajícímu sněhu. Jak to ale bude v létě, nedokáže v tuto chvíli nikdo odhadnout. Určitě to bude zase na hraně,“ uvedl starosta Karel Jungbauer. Těm zákazníkům, kteří nejsou napojeni na vodovodní řad a obrátí se na distributora vody Severočeské vodovody a kanalizace s prosbou o dodávku pitné vody prostřednictvím cisterny, se společnost podle Deníku snaží vyjít vstříc.

„Jakmile je cisterna volná, vyhovíme v nejbližším možném termínu a vodu dovezeme. Přednostně využíváme cisterny pro náhradní zásobování v rámci přerušení dodávky vody při odstraňování havárií. Dále jde o doplňování vodojemů v případě poklesu hladiny tak, aby dodávka k zákazníkovi byla stále plynulá,“ uvedla mluvčí společnosti Iveta Kardianová.

Ministerstvo životního prostředí je připraveno obcím s vodními zdroji pomoci. „Obce a města se mohou díky našim dotacím dopředu připravit na ohrožení suchem, a to vybudováním nových zdrojů nebo posílením těch současných. Mezi více než 345 obcí jsme rozdělili téměř 350 milionů korun a 143 tisíc lidí je dnes už napojeno na nové nebo posílené zdroje pitné vody,“ doplnil šéf resortu Richard Brabec.

Scroll to Top