Paradox u Švihova, obec v těsné blízkosti přehrady bojuje s nedostatkem vody

blank

Voda v Blažejovicích na hranicích Vysočiny a Středočeského kraje je velkým tématem od 90. let minulého století. Tehdy totiž lidem vyschly studny a pět let si museli vodu dovážet. O několik let později obec vybudovala sedm studní. Začala v nich ale klesat hladina, a tak zdroje posílil vrt. Letos chtějí Blažejovice vybudovat další tři vrty. Informoval o tom portál irozhlas.cz.

„Bylo nám řešeno, že tyhle třicetimetrové vrty mají problém, budeme muset jít hlouběji, asi do sedmdesáti metrů,“ řekl starosta Blažejovic Karel Říha. Obce kolem přehrady Želivka – Švihov měly být již na konci 90. let napájeny vodou z tohoto zdroje.

„My jsme to tenkrát vítali, nikdy se to ale neuskutečnilo. Je to ale paradoxní, my pouštíme vodu do Želivky, platíme rozbory a všechno možné, a tu vodu zpět nemůžeme dostat,“ konstatoval Říha. Obci nezbude nic jiného, než hledat vody ve větších hloubkách.

Vláda se zaměří na čištění vody u Švihova

Na hrázi vodního díla Švihov se v květnu 2018 uskutečnilo jednání členů Vlády ČR. Hlavním tématem byly dodávky pitné vody z Vysočiny pro Střední Čechy a Prahu. Na místě byli zástupci vedení kraje Vysočina, zainteresovaní ministři a předseda vlády. Ministři od radních zjistili, že na čištění vody v okolí chybí až miliarda korun.

„Ze 102 obcí v povodí vodního díla Želivka má odpovídající čistírnu odpadních vod 18 procent sídel, ostatním chybí peníze – nejen na čistírnu, ale i na kanalizaci,“ sdělil loni portálu novinkyvysocina.cz radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. Krajští radní se proto pokusí vládu přimět k úpravě kritérií pro dotace.

Na podporu hospodaření s pitnou i odpadní vodou uvolnila Vysočina obcím od roku 2002 840 miliónů korun. Letos rozdělí dalších 70. Vedení kraje také žádá po vládě konkrétní systémové řešení hospodaření s vodou. V současnosti probíhá komplexní modernizace Úpravny vody Želivka, která by měla skončit v roce 2020.

Scroll to Top