Část penzionů na Šumavě vypouští splašky do přírody

blank

Téměř polovina kontrolovaných penzionů na Šumavě porušila zákon o ochraně přírody. Buď odebíraly vodu bez povolení, nebo odpadní vodu vypouštěly nevyčištěnou do přírody. Česká inspekce životního prostředí rozdala v oblasti pokuty za více než čtvrt milionu korun.

Za vypouštění odpadních vod bez povolení vodoprávního úřadu dostal pokutu ve výši 25 tisíc korun penzion Klostermann, jehož provozovatel uznal pochybení a slíbil nápravu. „Jímka se nachází v prostoru, kde teď je zhruba metr sněhu. Když se naplní, tak z přepadu vede strouha, kterou přepad odtéká,“ popsal současný stav Zdeněk Vácha.

V okolí Nových Hutí pak chybovalo 29 z 65 kontrolovaných podniků. Penzion Švehlíkova chata, který bez povolení vypouštěl vodu ze své čistírny, dostal patnáctitisícovou pokutu. „V nedotčené přírodě, která tam je, se veškeré tyto nedostatky projevují ve zvýšené míře,“ uvedl František Coufal z českobudějovické pobočky České inspekce životního prostředí.

V obci Nové Hutě chybí kanalizace úplně. Projekt na její realizaci v minulosti opakovaně zkrachoval. „Je jasné, že takhle to dál nejde, to je logické,“ je si vědom starosta Jiří Petráň.

Scroll to Top