Praha opraví několik rybníků

blank

Metropole zmodernizuje rybníky V Mydlinkách a Lítožnice, Milíčovský rybník a nádrž v Bohnicích. Práce vyjdou celkem na necelých 44 milionů korun. Informace vyplývají z návrhu rozdělení investic města v letošním roce.

Největší částka, 25 milionů korun, by měla zamířit do oprav rybníka Lítožnic v Dubči. Ten byl již v roce 2017 ze dvou třetin odbahněn a byly odstraněny části poškozených dělících hrází. Letos bude dokončeno odbahnění zbylé části, vybudováno nové vypouštěcí zařízení a opravena a prodloužena hlavní hráz.

V případě rybníku V Mydlinkách zase bude za sedm milionů korun zvětšen bezpečnostní přeliv a opravena vypouštěcí zařízení a hráz, která bude opevněna kamennou dlažbou. Rekonstrukce nádrže v Bohnickém údolí vyjde podle odhadu na 4,5 milionu korun. „Jedná se o výstavbu malého rybníčku v Bohnickém údolí na místě bývalé čistírny odpadních vod,“ stojí v dokumentu.

U Milíčovského rybníku město opraví hráz, bezpečnostní přeliv a vypouštěcí zařízení. Bude také odbahněn, práce přijdou na 7,4 milionu. Praha chce také rozšířit koryto Rokytky pod Čihadly kvůli lepší ochraně před velkou vodou a odkoupit například pozemky potřebné pro přeliv u nádrže Hostivař a další u Rokytky a Botiče a pro plánovaný suchý poldr v Křeslicích.

V roce 2020 Praha rovněž zmodernizuje Vokovický rybník za šest milionů korun. Loni byl v hlavním městě odbahněn například Olšanský rybník.

Scroll to Top