Poslanci schválili novelu pro posílení zadržování vody v krajině

blank

Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mělo jít nově budovat snadněji. Stačí pro ně jen územní souhlas namísto dosavadního územního rozhodnutí. Návrh novely vodního a stavebního zákona v prvním čtení schválila poslanecká sněmovna. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Cílem navržené právní úpravy je reagovat na stále častější výskyt takzvaného meteorologického sucha. To může při delším časovém působení negativně ovlivnit produkci zemědělských plodin i stav vegetace v krajině. Návrh vychází ze záměru, který jsem v létě předložil, a je jedním z kroků, jimiž chceme posílit zadržení vody v krajině a čelit možnému nedostatku vody,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle poslance Jana Birkeho by se měla zjednodušit administrativa, a usnadnit tak vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. „Potřeba současnou situaci řešit je urgentní a já jsem přesvědčen, že celý proces výstavby se nyní výrazně zrychlí. Můžeme zkrátit lhůty z několika let na několik měsíců,“ uvedl Birke.

Podle důvodové zprávy k návrhu novely lokální akumulace ve vodních útvarech přispěje k rozvoji nebo alespoň k udržení biodiverzity, zejména vodní, mokřadní a pobřežní vegetace a fauny a zároveň pomůže k termoregulaci krajiny a lokálnímu příznivějšímu mikroklimatu. „Takto vymezené terénní úpravy a malá vodní díla by se tak měly stát jedním z nástrojů pro zajištění stability vodního režimu v povodí, pro zpomalení povrchového odtoku vody a pro posílení možnosti infiltrace vody,“ doplnil Bílý.

Scroll to Top