Stometrový tanker vyplul z Lovosic do Hamburku

blank

Tanker dlouhý 110 metrů a široký 13,5 metru váží zhruba 900 tun. Je jeden z největších, který postavila loděnice Barkmet ve Lhotce nad Labem na Litoměřicku. Dvouplášťový přepravník chemických látek míří za pomocí remorkérů po půl roce ke svému majiteli.

„Naše loděnice udělala ocelové kasko čili ocelovou konstrukci bez vybavení, motorů, navigace či radarů, včetně veškerého potrubí a nátěrů. Cenu kvůli obchodnímu tajemství nemohu prozradit. Jelikož si majitel minulý rok po spuštění na vodu loď převzal, přepravu zařizuje on,“ řekl obchodní ředitel loděnice Barkmet Jurij Kulchytskyj.

 Tanker byl vyroben již v červenci, ale vyplout mohl až teď. Čekalo se na dostatek vody. V Hamburku si ho převezme nizozemský vlastník. „Škoda, že je u nás výroba lodí stále v útlumu. Máme v tom tradici desítky let. Ve Lhotce je staví dobře, ale vyrábí jen kaska bez elektroniky a motorů. Ostatně tento tanker je mimořádný v tom, že má hlubší ponor a po Labi v Čechách může plout právě jen bez motorů. V opačném případě by uvízl na dně,“ uvedl Kulchytskyj.

Labe v Česku je pro lodě sjízdné po osmi měsících. Po dlouhodobém suchu stoupla hladina řeky. Rušno je také v děčínských loděnicích, které extrémní sucho přežily hlavně díky výrobě nových plavidel. „Zájem o opravy je, ale nemohli jsme opravovat, protože se sem nedostaly lodě,“ uvedl v lednu provozní ředitel České loděnice Petr Honzajk. Doprava po Labi byla přerušena čtvrtým rokem po sobě. Hloubka řeky se v létě dostala až pod metr a půl. Teď je zhruba dvojnásobná.

„Přepravci nemají nasmlouvané žádné přepravy, protože nebyla voda, a takhle narychlo něco sjednat není jednoduché,“ sdělil Jiří Mach z Povodí Labe. Důvod k radosti mají správci řeky. „My to využíváme ke kontrole plavebního značení, plovoucích bójí, protože za loňský rok jsme nemohli zkontrolovat jejich uložení a upevnění ke dnu,“ vysvětlil Mach.

Podnikatelé závislí na Labi očekávají milionové ztráty. Rejdaři proto budou zřejmě i přes zlepšení situace posílat své lodě do zahraničí. Loděnice plánují využít dotace na opravy plavidel nabízené státem.

Scroll to Top