OVAK uvedly do provozu malý kanalizační vůz s recyklací

blank

Vůz KAISER City Cycler je první kanalizační vozidlo svého druhu v České republice. Určen je k vysokotlakému čištění městské kanalizace za pomocí technologie umožňující opětovné využití vody. Jeho největší předností je velikost a kompaktní provedení, které zlepšuje využití v hustém městském provozu a místech se zúženým nebo sníženým profilem průjezdu. Vozidlo za 9 milionů korun bylo vyrobeno v Lichtenštejnsku.

„Hledání vhodného vozidla se specifickými parametry, které by zlepšilo úroveň služeb v oblasti čištění kanalizací a příprava jeho nákupu probíhala od roku 2015. Cílem bylo doplnit technologický park o vozidlo, které by při zachování obdobných parametrů výkonu mělo zmenšené rozměry,“ vysvětlila Radka Vanková z Ostravských vodáren a kanalizací.

Vozidlo má také zařazeno do systému ochranu před mrazem při využití naftového ohřevu, cirkulace a předehřevu vody. V zahraničí je tento systém zpravidla využíván v alpských zemích.

„Ovládání je primárně prováděno skrze dálkový ovladač, popřípadě z místa obsluhy, které je umístěno v zadní části vozidla. Osádka si jeho provoz a ovládání nemůže vynachválit. Oceňuje především logické rozmístění prvků na vozidle, kvalitní dílenské zpracování, vysoký výkon na vozidlo dané velikosti, jednoduchost obsluhy a údržby, včetně údržby vozu na konci směny, nízkou hlučnost a také nízkou spotřebu pohonných hmot,“ doplnila Vanková.

Společnost zásobuje obyvatele Ostravy pitnou vodou a odvádí a čistí vodu odpadní. Jde o provozní firmu, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města, zbytek nakupuje jako vodu předanou od největší vodárenské společnosti v kraji – SmVaK Ostrava.

Scroll to Top