Stoletá voda v Austrálii

blank

Severovýchod Austrálie sužují silný déšť, bouře a záplavy. Například ve státě Queensland za poslední dva týdny napadlo téměř 1,5 metru srážek. Voda paralyzuje dopravu, dodávky jídla a ohrožuje obyvatele. Podle informací úřadů dosahují škody způsobené záplavami stamilionů australských dolarů.

Jedním z nejhůře zasažených míst je město Townsville v severním Queenslandu. Evakuovat se musela část ze 180 tisíc obyvatel, někteří své domovy odmítli opustit. „Počasí je stále extrémnější. Těžko říct, jestli to je kvůli změně klimatu. Bylo to děsivé, ale rozhodli jsme se zůstat. Tenhle dům už toho vydržel hodně,“ řekl například Mark Parison. Jeho dům nakonec příval vody vydržel.

V některých místech dokonce voda vyplavila krokodýly a hady, kteří se objevili v ulicích. Podle odhadů úřadů přišli zemědělci až o 300 tisíc kusů dobytka. V Queenslandu také vlivem událostí otevřeli jednu z přehrad, držela totiž 224 procent své maximální vodní kapacity a hrozilo, že se protrhne. Zlepšení situace je podle CNN v nedohledu. Vláda je připravena postiženým oblastem finančně pomoci.

Foto: KLG | Zdroj: Reuters 

Scroll to Top