Petrovice na Příbramsku budou hledat nové zdroje vody

blank

Petrovice se obávají poklesu hladiny podzemní vody. Také v souvislosti s loňským extrémně suchým létem chtějí najít další zdroje v okolí. Informoval o tom Příbramský deník.

Mokrovraty, Malá Hraštice, Dobříš nebo Petrovice. To je stručný výčet míst, kde se na Příbramsku jedná o vodě. Například Vodohospodářská společnost Dobříš loni tři měsíce testovala na čerpání vody z místního lomu Jezírko mobilní úpravnu pitné vody, kterou měla zapůjčenou od Státní správy hmotných rezerv. Ve hře je možnost, že by se mohl do budoucna doplnit další zdroj pitné vody pro Dobříš.

„Loni se nám stalo, že v některých částech obce došla voda. Obáváme se, že se tato situace může v dalších letech opakovat, tak jsme zahájili práce na hydrogeologickém průzkumu celého Petrovicka,“ uvedl starosta Petrovic Petr Štěpánek s tím, že cílem průzkumu je najít nové zdroje vody, které budou pro potřeby obce dostatečné.

Štěpánek v lednu svolal schůzku jedenácti hydrogeologů a geologů. Odborníci se zabývali problematikou hydrogeologického průzkumu oblasti s využitím všech geologických prací, ke kterým na území Petrovicka došlo. „Chceme využít například geologického průzkumu lomu Skoupý, kde se těží vápenec, dále se na našem území nachází průzkumná šachta na ložiska uranu a další průzkumy plánujeme provést,“ vysvětlil starosta.

Podle Štěpánka je také důležitá aktivita obyvatel obce, aby vedení informovali o pohybu hladin jejich studní. „V případě, že průzkum ukáže, že na území obce není možné najít dostačující zdroje vody pro budoucí využití, tak budeme hledat další řešení. Například v podobě přivaděče pitné vody z nadregionálních zdrojů. V našem případě připadá v úvahu Rýmařov, odkud je voda dotažená nejblíže k nám do Milevska a pro nás je to lepší varianta, než táhnout vodu od Sedlčan,“ dodal Petr Štěpánek.

Ilustrační foto 

Scroll to Top