Třinec poskytne úvěry ke zlepšení bydlení, životního prostředí a vzhledu města

blank

Úvěry z fondu rozvoje bydlení budou obyvatelům a organizacím poskytovány na základě výběrového řízení. Pro rok 2019 bylo schváleno poskytnutí úvěrů v celkové výši 1,5 milionu korun. Třinecko ale trápí chybějící infrastruktura v obcích, které leží ve vyšších polohách Beskyd.

Zájemci mohou požádat například o úvěr na obnovu střechy starší deseti let, dodatečnou izolaci domu, zřízení malé čistírny odpadních vod, na zřízení studny nebo prohloubení té stávající, zřízení vsakování dešťových vod, oplocení parcely, vydláždění chodníku nebo cesty k domu, stavbu nebo opravu venkovního schodiště k domu.

V okrajových částech Třince dlouhodobě bojují s problémy v dodávkách pitné vody. Ne kvůli suchu, ale spíše chybějícím vodovodům, které je do některých lokalit nákladné zavést. Vedení města usiluje o dotace. Ty jsou v podobných případech poskytovány jen menším obcím. S problematikou se potýká i řada dalších municipalit.

„V Třinci je situace složitější v tom, že částí města jsou také místa, kde se nachází roztroušená zástavba, ve které by bylo nutné vybudovat přípojky o mnoha desítkách až stovkách metrů,“ řekla loni na jaře primátorka Věra Palkovská. Podle premiéra Andreje Babiše se budou těmto problémům dotační programy věnovat. Babiš oblast v dubnu 2018 navštívil během své cesty po Moravskoslezském kraji.

„Neočekávám, že pan premiér řekne: Tak a dostanete 180 milionů korun, to ne. My bychom potřebovali, abychom si postupem času mohli sáhnout na některé dotační tituly. Tam, kde na jednu přípojku je potřeba více než 200 000 korun, někdy je to 500 000, 700 000 korun, což je pro rozpočet města téměř neúnosné, tam potřebujeme pomoci,“ uvedla dále Palkovská. Problém na Třinecku se týká například Gutů, Záhůří nebo Oldřichovic, které leží ve vyšších polohách. Podle Palkovské by pomohla částka kolem 180 milionů korun.

Scroll to Top