Průtoky řek ve Zlínském kraji jsou vysoko nad průměrem

blank

Hladiny řek v kraji zamířily vzhůru. Rizikem jsou navíc kry. Příčinou je kombinace srážek i tání ledu. Například na Dřevnici jde podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře o navýšení o stovky procent. Informoval o tom Zlínský deník. 

Chmelař zároveň konstatoval, že povodně v oblasti nehrozí. K dosažení byť prvního povodňového stupně je podle něj daleko. Pracovníci Povodí Moravy jsou však v pohotovosti s těžkou technikou. Hrozí možné ucpání některých úseků koryt krami, které by vytvořily bariéru, a z břehů by se mohla vylít voda. Vodohospodáři očekávají, že by mohly vodní toky po tání z posledních dnů opět zamrznout.

Vše také závisí na průběhu tání, které je ovlivněno rychlostí a intenzitou oteplení nebo množstvím tajícího sněhu. Například Povodí Odry bojovalo před několika lety s kusy ledu v Brance u Opavy, kde kvůli silným mrazům dosahovaly kry mimořádné tloušťky, a hrozilo, že se může voda vylít z koryta. Povodí vyhodnotilo situaci a přistoupilo pomocí mechaniky k rozbíjení ledové plochy.

Scroll to Top