VaK Trutnov pro vodarenstvi.cz: Zásadní komplikací je nepromyšlená legislativa

blank

Výrobní a technický zástupce ředitele Petr Jirků považuje za nejúspěšnější loňský projekt opravu kanalizace v trutnovské ulici Prokopa Holého. V letošním roce se vodohospodáři zaměří na vyřešení kalové koncovky čistírny odpadních vod v Trutnově a dokončení modernizace jednoho z místních vodojemů.

„Se suchem jsme výraznější problémy neřešili. Zásadní komplikace však pociťuji v nové nepromyšlené legislativě. Zde navíc ani neočekávám v celospolečenské rovině posun dopředu, spíše naopak,“ říká Petr Jirků.

Již dříve portál vodarenstvi.cz informoval o tom, že významnými investicemi společnosti jsou modernizace dvou vodojemů z let 1902 a 1977 v trutnovském městském parku. Ty vodou zásobují části Horní Předměstí, Kryblice, Bojiště, Volanov a Starý Rokytník. Stavba za 33,7 milionu korun má být hotová v roce 2019.

Vodohospodáři na Trutnovsku také dlouhodobě bojují se ztrátami vody v síti, které loni činily 38 procent. Průměrné ztráty vody ve veřejných vodovodech v ČR jsou přitom na úrovni 17 procent. Podle společnosti hraje významnou roli přepravní vzdálenost v horském terénu.

Vodárny zásobují 36 tisíc obyvatel. Mezi hlavní akcionáře patří municipality v čele s Trutnovem. Dalšími akcionáři jsou například Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov.

Scroll to Top