Kanalizace v Příbrami se zřejmě prodraží

blank

Ve městě chystají odkanalizování městských částí. Kvůli vysokým nákladům vedení města rozhodlo upřednostnit nejprve část Lazec. V Kozičíně ještě budou muset počkat.

„Není to tak, že bychom Kozičín úplně odstřihli a vynechali, určitě nás to čeká, protože ministerstvo životního prostředí tlačí silně na odkanalizování všech částí města,“ ujistil místostarosta Příbrami Martin Buršík. Podle starosty Jindřicha Vařeky pak není možné, aby někdo, kdo bydlí v okrajové části, nebo dokonce na samotě, automaticky předpokládal, že k němu povede kanalizace.

Investice v Lazcích si vyžádá 52 milionů, z čehož 12 milionů pokryje dotace. Náklady na obě části převyšovaly podle Deníku sto milionů korun, což je nad možnosti města. „Dotace státu byly v poměru k celkové ceně výrazně nižší, protože stát upřednostňuje místa s větším počtem obyvatel a dává podporu maximálně 80 tisíc na obyvatele. Těch je ve zmíněných částech podle informací radnice kolem dvou stovek v každé,“ vysvětlil Deník.

Voda ve městě nezdražila

Lidé v Příbrami platí od ledna za vodu stejně jako loni, 75,37 korun. Rozhodli o tom městští zastupitelé, když schválili návrh kalkulace předložený městskou radou. Pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Příbram je vlastníkem vodohospodářské sítě, kterou pronajímá společnosti 1. SčV. Vodné a stočné v Příbrami naposledy vzrostlo v roce 2014.

Scroll to Top