Opozice kritizuje změny v Pražské vodohospodářské společnosti

blank

Pražská koalice Pirátů, Prahy sobě, TOP 09 a STAN se dohaduje nad nominacemi lidí do městských firem, jako jsou Pražská vodohospodářská společnost, Pražská plynárenská nebo Dopravní podnik hlavního města Prahy. Výtky ze strany Pirátů míří k již zvoleným členům představenstva PVS, mezi které patří například plzeňští podnikatelé Ludvík Nesnídal a Pavel Válek.

„Nesouhlasili jsme s nominanty do představenstva PVS, ale Praha sobě, TOP 09 a STAN nás přehlasovali,“ řekla Novinkám předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů a členka výběrové komise Michaela Krausová. V současnosti je Nesnídal generálním ředitelem Vodárny Plzeň. „Ludvík Nesnídal se stal ředitelem plzeňské vodárny ve chvíli, kdy přestala patřit Veolii. Propojení na Veolii tam je, ale není v tuto chvíli jejím zaměstnancem. Je těžké najít profíka v oboru, který nemá profesní vazbu na nějakou firmu,” zdůvodňoval nominaci Nesnídala do představenstva PVS předseda TOP 09 a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

Nominaci Pavla Válka okomentoval radní náměstek Petr Hlubuček (STAN). „Pokud je tady někdo odborníkem na vodu, tak se těžko mohl nesetkat s Veolií. Pan Válek byl činný ve společnosti, která jakožto samostatná firma zakázkově pracovala pro Veolii, to je pravda,” řekl Novinkám Hlubuček. Předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija dokonce prohlásila, že z Plzně do Prahy asi přijela řada odborníků, kteří to umějí lépe než všichni, kteří PVS dosud vedli dobře.

„Nechceme dělat naschvály mezi oběma stranami. To, že jsme jednou někoho podpořili, ale neznamená, že má na několik let pokoj od otázek. Zatím ale nemáme důvod zpochybňovat jejich morální integritu a odbornost,“ řekl Novinkám náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

V roce 2019 proinvestuje PVS 2,18 miliardy

Společnost zahájí více než stovku investic a v desítkách započatých bude pokračovat. PVS je vlastněná městem Praha a obnovu infrastruktury financuje z nájmu od Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které v metropoli zajišťují distribuci pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní. Další investice financuje přímo magistrát. PVS příští rok podle plánu zahájí více než stovku modernizací vodovodních řadů, kanalizačních potrubí a dalších částí infrastruktury. Další investice se budou týkat Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově a jiných menších čistíren. Společnost bude rovněž pokračovat v několika desítkách již zahájených staveb.

K největším chystaným investicím patří dokončení rekonstrukcí kanalizace v Jungmannově ulici v Praze 1 za 45,2 milionu korun a v ulici Nad Novou Libní v Praze 8 za 41,5 milionu. Dále bude pokračovat modernizace čerpacích stanic na Novodvorské za 29,9 milionu a na Chodově za 29,2 milionu. Společnost také investuje 36,3 milionu do vodojemu na Floře a 30 milionů do vodojemu v Hrdlořezích.

Scroll to Top