Jihočeští vědci sledují raky upozorňující na znečištění vody

blank

Experti z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích sledují tep raků infračervenou kamerou. Nový způsob snímání je pro korýše daleko komfortnější než předchozí, kdy měli na těle zařízení s kabelem. Korýši reagují na znečištění vody změnou tepu. Univerzita získala na tento způsob výzkumu evropský patent.

„Teroristický útok může být směřován i na znehodnocení pitné vody či dalších zdrojů vody a rak je velmi citlivý právě na změny kvality vody. Mění se průběh jeho tepu a my jsme frekvenční analýzou signálu schopni odhalit změny. Výhoda je především v tom, že máme okamžitou odezvu. Samozřejmě existují i chemické analýzy, ty jsou ovšem zdlouhavé,“ uvedl Petr Císař z vědeckého týmu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Donedávna monitorovali vědci račí tep čidlem, které měli živočichové na těle. Nyní toto zkoumání zjednodušili. „Systém je založený na tom, že místo infračerveného čidla, které je nalepeno na raky, nám tuto funkci plní infračervená kamera umístěná nad akváriem. Ta je schopná tep račího srdce zachytit,“ uvedl děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák, podle kterého není rak stresován tím, že je spojen kabelem. Živočich se tak může pohybovat zcela volně, aniž by nabyl známek, že je jakkoliv monitorován.

Zdroj: irozhlas.cz

Scroll to Top