Hladina Nechranické přehrady se opět sníží

blank

Práce na rekonstrukci bezpečnostního přelivu na hrázi Nechranic budou letos pokračovat. Opravy začaly loni a vyžádaly si v průběhu roku snížení hladiny. V posledních měsících se ale zvyšuje, v současné době se pohybuje kolem 266 metrů nad mořem.

„V určité fázi prací bude opět potřeba snížená hladina vody v nádrži. Teprve se bude upřesňovat, v jakém období k tomu dojde. Nyní se realizuje dočasné hrazení pro ochranu staveniště před zvýšenými průtoky a bude tedy možné počítat s nárůstem hladiny i na kótu 269 metrů, při povodních i výše,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Historicky největší opravy Nechranické přehrady se protahují. Nové přelivy za 130 milionů korun budou hotové nejdřív v roce 2021. Podle vodohospodářů může za roční skluz zejména pevný beton. Bourání na Nechranické přehradě mělo skončit loni v létě a na podzim měla být stavba hotová. Vodohospodáři z Povodí Ohře ovšem počítali s tím, že na přelomu roku bude část přelivu plně funkční. Místo plováku má hlídat hladinu přehrady pět metrů vysoká a patnáct metrů dlouhá ocelová klapka.

V roce 2018 oslavila přehrada padesát let své existence. Zásobuje vodou obyvatele, průmyslové podniky i zemědělce na Chomutovsku a slouží rekreantům i sportovcům. Nechranická vodní nádrž je pátou největší v České republice a má nejdelší sypanou hráz ve střední Evropě. Její výhodou je fakt, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, tak je její teplota relativně vyrovnaná.

Scroll to Top