7,3 milionu korun soukromému majiteli čistírny

blank

Za čištění odpadní vody v letech 2007 až 2013 musí Dvůr Králové nad Labem doplatit vlastníku čistírny, společnosti Evorado Import, 7,3 milionu korun. Firma ale má ale vrátit Dvoru přeplatek 10 milionů. Rozhodl o tom krajský soud.

„Jsme především rádi, že celá kauza, která se táhne již řadu let, konečně dospěla ke svému konci. Rozhodnutí soudu respektujeme, v první řadě však počkáme, až obdržíme písemnou podobu rozsudku a budeme mít možnost ho prostudovat. Je třeba se také domluvit na krocích, které budou z naší strany následovat,“ řekl dvorský starosta Jan Jarolím.

Město stále nemá vlastní čistírnu odpadních vod. Splašky tečou do čistírny soukromého vlastníka. „Podle výsledku soudního jednání bychom se totiž mohli vrátit k rozhovorům s vlastníkem, zda by byl ochotný nám čistírnu prodat a případně za kolik, nebo zda nám zůstává jako jediná varianta stavět vlastní čistírnu,“ naznačil nedávno Jarolím.

Dvůr uvažuje o tom zda za 151 milionů korun postavit novou čistírnu. O dotaci požádal Operační program Životní prostředí, ze kterého může získat až 64 procent uznatelných nákladů. Situace s čištěním vody ve městě je komplikovaná. Před několika lety se spor na východě Čech vyhrotil do takové míry, že majitel čistírnu jednoduše odstavil a město vypouštělo dva dny splašky do Labe. Obě strany byly potrestány pokutou a přislíbily, že se podobný útok na životní prostředí nebude opakovat.

Scroll to Top