VaK Zlín letos proinvestují desítky milionů korun

blank

Významné investice připravují pro letošní rok zlínské vodárny. Dokončí několik strategických vodárenských projektů a zaměří se na intenzivní řešení nedostatku vody v obcích. Loni společnost vložila do obnovy infrastruktury čtvrt miliardy korun. Vodárny ze svých zdrojů uvolnily přes 70 milionů korun, dalších 6 milionů využily na přípravu akcí pro příští období a 30 milionů zaplatily na splátkách úvěru za investice v minulosti. Největší investicí v celkovém nákladu 80 milionů byla modernizace tlumačovské úpravny vody.

„Plánujeme dokončení velmi důležité rekonstrukce čistírny odpadních vod v Luhačovicích, která umožní další rozvoj města i lázní. Jedná se o investici ve výši 45 milionů korun. Dalších 35 milionů korun připadne na dokončení čistírny odpadních vod v Kašavě. Tato rekonstrukce má zase zásadní význam z hlediska ekologické ochrany zdroje pitné vody ve vodní nádrži ve Slušovicích. Obě investice v celkové hodnotě 80 milionů korun přitom zaplatí jako mimosmluvní investici soukromá společnost Moravská vodárenská,“ uvedl předseda představenstva VaKu Svatopluk Březík.

Například modernizace vlárského vodovodu za 45 milionů korun, která je také v plánu investic pro letošní rok, umožní přivést do Valašských Klobouk vodu ze zdroje ve Štítné. Významně se tak posílí soběstačnost a zastupitelnost v zásobování vodou a bude zajištěno propojení vodohospodářských soustav.

„V souvislosti s novinkami pro letošní rok bych také rád zmínil, že vyhlásíme soutěž pro děti v kreslení. Naše společnost se také rozhodla oslovit veřejnost s prosbou o darování plyšáků, které následně předáme záchranářům a hasičům. Ti je pak budou dávat dětem při dopravních nehodách nebo jiných krizových situacích, čímž jim pomohou překonat nelehké situace a zmírní dopady na dětskou psychiku,“ doplnil předseda představenstva VaK.

Zlínské vodárny také letos začnou s realizací řídícího a krizového centra. Cílem je zajistit efektivnější a bezpečnější fungování téměř stovky vodárenských objektů. Dispečink rovněž pokryje komunikaci se zákazníky a řešení krizových situací. Projekt, jehož náklady se odhadují na 15 milionů korun, by měl být dokončen do roku 2020.

Nový systém zvýší fyzickou a kybernetickou bezpečnost dispečinku i provozní spolehlivost systému zásobování vodou. Zároveň také v případě poruch zkrátí nutné odstávky vody pro spotřebitele. V neposlední řadě zrychlí odhalování případných úniků vody v síti a zajistí efektivnější a úspornější provozování vodovodní sítě.

 

Scroll to Top