ČEZ chce všechny akcie Tepelného hospodaření Ústí nad Labem

blank

Ústecké zastupitele čeká nelehký úkol. Musí se vypořádat s nabídkou na možný odprodej menšinového podílu v Tepelném hospodářství. Většinový podíl 55,83 procenta drží ČEZ Teplárenská. Ta předložila nabídku, že zbývajících 44,17 procenta odkoupí. Informoval o tom Deník. 

Nabídku předložila ČEZ Teplárenská městu již před třemi lety a v listopadu 2017 zájem potvrdila. „Zájem společnosti o odkoupení podílu v THMÚ od města Ústí trvá. Cena bude závislá na výši ocenění podílu,“ opětovně potvrdil zájem teplárenské společnosti mluvčí Ota Schnepp. Výnosy Tepelného hospodářství činí ročně kolem půl miliardy korun a kromě bytů dodává teplo a teplou vodu do školek, obchodních center, zdravotních středisek či domovů pro seniory. Magistrát města chce nejprve podíl nechat ocenit.

Někteří zastupitelé se obávají růstu cen energií. Tradičně proti jsou komunisté. „Náš klub je proti. Svůj názor jsme vyjádřili v posledním hlasování, kde se tato otázka probírala. Město by si mělo nechat podíl ve svých rukou, aby mohlo ceny tepla a teplé vody ovlivňovat,“ reagoval zastupitel a ústecký předseda KSČM Pavel Vodseďálek. Názorově rozděleno je také opoziční hnutí PRO! Ústí. Proti se vyslovil například zastupitel Lukáš Blažej (Piráti). „V současnosti nebyl pořádně ohodnocen podíl, který město drží. Chybí strategie a vize do budoucna, jak chceme teplo pro lidi řešit. Kdyby byla budoucnost v individuálním vytápění, mělo by smysl podíl prodat, ale to dnes nemůžeme vědět. Magistrát zatím dělá lidem kvůli odpojování obstrukce,“ poznamenal Blažej.

Martin Hausenblas z PRO! Ústí ale prodej podílu schvaluje. „Aby se lidé od velkých tepláren neodpojovali, musí cenu snížit o šest sedm procent. To jinak než odstraněním všech zbytečných dodavatelských mezičlánků, jako je THMÚ, nelze,“ vysvětlil Hausenblas. Další vývoj situace budeme sledovat.

Ilustrační foto 

Scroll to Top