Na Labe se znovu vrací lodě

blank

Po osmi měsících bude Labe opět sloužit jako dopravní cesta. Po dlouhodobém suchu stoupla jeho hladina. Rušno je také v děčínských loděnicích, které extrémní sucho přežily hlavně díky výrobě nových plavidel.

„Zájem o opravy je, ale nemohli jsme opravovat, protože se sem nedostaly lodě,“ uvedl provozní ředitel České loděnice Petr Honzajk. Doprava po Labi byla přerušena čtvrtým rokem po sobě. Hloubka řeky se v létě dostala až pod metr a půl. Teď je zhruba dvojnásobná. „Přepravci nemají nasmlouvané žádné přepravy, protože nebyla voda, a takhle narychlo něco sjednat asi není jednoduché,“ sdělil Jiří Mach z Povodí Labe.

Důvod k radosti mají ale správci řeky. „My to využíváme ke kontrole plavebního značení, plovoucích bójí, protože za loňský rok jsme nemohli zkontrolovat jejich uložení a upevnění ke dnu,“ vysvětlil Mach. Podnikatelé závislí na Labi však očekávají milionové ztráty. Rejdaři proto budou zřejmě i přes zlepšení situace posílat své lodě do zahraničí. Loděnice plánují využít dotace na opravy plavidel nabízené státem.

Scroll to Top