Jižní Čechy: Vody v řekách je díky srážkám více než loni

blank

Aktuální zima je na srážky v regionu nejbohatší od roku 2014. Lépe jsou na tom povrchové toky. Potvrzuje o to i Kateřina Štěrbová z Českého hydrometeorologického ústavu České Budějovice.

„Poslední měsíce, to znamená listopad až leden, byly bohaté na srážky a v nížinách napadlý sníh odtával. Situace na řekách se oproti podzimu zlepšila. Tehdy byla úroveň vody v nich pod dlouhodobým průměrem, nyní jsou průtoky na většině území jižních Čech na průměrné a lehce nadprůměrné hodnotě v porovnání s dlouhodobým měřením,“ uvedla Štěrbová.

V jihočeských horách také leží relativně vydatné zásoby vody ve sněhu, který v nejbližších dnech nebude odtávat. Teploty se totiž mají držet pod bodem mrazu na horách, ale i v nížinách, minimálně dalších deset dnů. Podle Štěrbové je současné množství sněhu na Šumavě a v Novohradských horách mezi pěti nejbohatšími nejbohatších ve stejném období za sledované období v posledních 50 letech. Nejvíce vody zadržoval sníh na Šumavě v letech 2006, 2002, 1987 a 1982.

„Nelze ale předjímat, jaká bude situace na vodních tocích v povodí Vltavy na jaře, nebo dokonce později během roku. Bude záviset na množství dalších srážek a na celkovém vývoji hydrometeorologické situace,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Ilustrační foto 

Scroll to Top