Téměř 90 tisíc návštěvníků na vodní elektrárně Dlouhé stráně

blank

Přesně 88 756 turistů a studentů loni navštívilo přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně na Jesenicku. V roce 2017 to bylo zhruba o deset tisíc více. Pokles způsobily rozsáhlé opravy a modernizace obřího komplexu. Elektrárna je součástí Skupiny ČEZ.

„Na nižší počet návštěvníků mělo vliv také to, že jsme kvůli opravám museli odmítat odborné exkurze. Ty tvoří studenti technických škol nebo zaměstnanci firem, kteří se chtějí seznámit s provozem elektrárny podrobněji a bereme je i do míst, kam se běžné skupiny turistů nebo žáků nedostanou,“ uvedl šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Investice za téměř čtvrt miliardy korun zvýšila bezpečnost provozu Dlouhých strání, které nyní mohou vyrobit více elektřiny než dříve. Práce na instalaci nového oběžného kola i další opravy byly podle Vítězslava Chmelaře technicky velmi náročné. Na akci se podílelo přes 120 lidí z 15 dodavatelských firem.

„Šlo o druhou největší modernizaci ve dvaadvacetileté historii elektrárny. Nejvýznamnější byla instalace nového oběžného kola, které díky širšímu provoznímu rozsahu a vyšší účinnosti umožní vyrobit ročně až o sedm milionů kilowatthodin elektřiny navíc oproti předchozímu stavu,“ vysvětlil na podzim Chmelař.

O zakázku se primárně postarala společnost ČKD Blansko Engineering ze slovinské skupiny Litostroj Power. Další významnou investicí byla například výroba nového vinutí rotoru generátoru TG1 a amortizéru, kterou měla na starosti plzeňská 1. SERVIS ENERGO.

Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy. V březnu 2018 se dočkala i vlastní poštovní známky.

Scroll to Top