Cisterny zůstávají v osmi obcích

blank

Některé obce v Česku už nepotřebují nouzové zásobování vodou. Po sněhových a dešťových přeháňkách jí je ve studnách více. Stav sucha však podle Českého hydrometeorologického ústavu dále přetrvává hlavně v nižších polohách na Moravě a na východě Čech. Zásobování prostřednictvím cisteren ukončili například v Týnci nad Sázavou.

„Aktuálně máme zapůjčené čtyři cisterny, myslím si, že do měsíce dvě cisterny vrátíme, protože se situace aktuálně zlepšila,“ sdělila Radiožurnálu starostka Mikulášovic Miluše Trojanová. Podle Jana Doležala z ČHMÚ se srážky v uplynulých týdnech vyskytly především ve vyšších nadmořských výškách. „Dobře patrné je to například na aktuálním zaplnění retenční kapacity půdy na většině území,“ doplnil Doležal.

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra byl loňský rok v ohledu zapůjčování cisteren obcím rekordní. Oproti předchozím letům žádají obce cisterny i v zimě. V praxi to funguje tak, že obec si půjčí cisternu, a pak si sama zajišťuje vodu. V zimě sehrává důležitou roli faktor v podobě mrazu. „Jsou to klasické cisterny, které jsou citlivé na prostředí. Pokud si ale obec zapůjčí cisternu, do které načerpá vodu, a tu pak odveze do svého vodojemu, hrozí námraza méně, než kdyby stála někde volně,“ vysvětlil v prosinci Švagr.

Scroll to Top