Brno opraví zastaralé bazény

blank

V Základní škole Arménská v brněnských Bohunicích děti plavou v bazénu starém čtyřicet let, ale letos se dočkají jeho modernizace. Stejně tak zástupci města na tento rok naplánovali rekonstrukci bazénu v Základní škole Pastviny v Komíně.

V Arménské ulici je bazén v havarijním stavu. Podle bohunického starosty Antonína Crhy se budou náklady pohybovat kolem 18 milionů korun. Práce by měly být zahájeny v květnu a ukončeny v září. V Základní škole Pastviny začnou stavbaři pracovat také na jaře a kromě bazénu opraví i učebny. Vše pak mají podle plánu dokončit za půl roku.

 „Zadáme také studii na opravu bazénu ve škole v Plovdivské ulici. Chceme zjistit, jak ji můžeme provést,“ uvedl radní pro školství a sport Jaroslav Suchý. Podle trenéra plavání Petra Haška je hlavním problémem školních bazénů v Brně špatná filtrace vody. „Nejčastější důvod, proč nemůžeme jít s dětmi plavat, je chlór. Často ho dávají moc. Problém je i s čištěním. Nejlepší situace je na Horní,“ vysvětlil Hašek.

Kanalizace za miliardy

V pěti městských částech Brna vyroste také kanalizace za pět miliard korun. Stavba, která začne rovněž na jaře, by měla skončit v roce 2023. Investice se týká Bosonoh, Maloměřic a Obřan, Líšně, Tuřan a části Brno-jih. Za pět let by chtělo mít město kanalizaci na většině svého území.

„Vznikne přes 15 kilometrů splaškové kanalizace, deset kilometrů dešťové kanalizace a přes pět kilometrů vodovodu,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek. V Bosonohách projekt zahrnuje dostavbu oddílného kanalizačního systému, v Líšni dostavbu splaškové kanalizace, v Maloměřicích a Obřanech se investice týká dostavby stokové sítě.

Po Tuřanech budou práce směřovat do místní části Dvorsko a v Brně-jihu se dostaví kanalizační síť včetně komunikace. „Až se vše zrealizuje, výrazně se uleví domácnostem, které se teď musejí starat o to, kdy vyvážet jímku a jak dále nakládat s odpadními vodami,“ zdůraznil Mrázek.

Ilustrační foto 

Scroll to Top