Znepokojivý stav řeky v Chrudimi

blank

Ochránci přírody poukazují na výrazné znečištění řeky Chrudimky splašky. Stejného názoru jsou také členové místního vodáckého sdružení Kačeři.

„Tristní je, že na území Chrudimi je vypouštěna odpadní voda, splašky, toaletní papír a další nečistoty přímo do řeky. Jde například o tradiční místa a výpusti u mostu na ulici Dr. Milady Horákové nebo v Píšťovech, odkud odpadní voda vytéká pravidelně,“ uvedl ochránce přírody Tibor Schwarz ze Zeleného domu Chrudim.

Podle něj bývá velké množství odpadu vidět také u kanalizačního přepadu nad mostem u kateřinského kostela, u Divadla Karla Pippicha, nebo u mostu v Široké ulici u Masarykova náměstí. „Bylo by dobré, pokud by to už vodoprávní úřad ve spolupráci s městem Chrudim konečně nějakým způsobem mohl řešit a vyřešit, protože tento stav není únosný. Také to není dobrá vizitka našeho města,“ doplnil Schwarz.

Vedoucí místního vodáckého sdružení Petra Zitka uvedl, že dokonce zrušili řadu klubových schůzek, protože je přešla chuť plavit se ve znečištěné řece. Řešení je však zřejmě v nedohlednu. Vedoucí oddělení vodního hospodářství v Chrudimi Pavel Koreček pak podotkl, že je ve městě využíván stejný stokový systém, jako v devadesáti procentech tuzemských měst.

„Tato stoková síť odvádí vody srážkové i odpadní. Obsahuje odlehčovací komory, ve kterých se při hydraulickém přetížení kanalizace odpadní voda naředí a vypustí se do vodního toku. Dochází k tomu, hlavně po prudších dešťových srážkách. Jde o řešení, které asi není z pohledu životního prostředí nejšťastnější, ale je v souladu se všemi zákonnými normami,“ vysvětlil Koreček.

Scroll to Top