Veterinární správa: Tři procenta prodejců kaprů chybovala

blank

K 19. prosinci inspektoři Státní veterinární správy evidovali v republice zhruba 2 400 prodejních míst. Zaměřili se především na zacházení s živými rybami a hygienické podmínky prodeje. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Nejvíce prodejců hlásily Jihomoravský (338), Moravskoslezský (329) a Středočeský kraj (308). K prohřeškům patřily například přeplněné kádě a nedostatečné vzduchování vody.

Prodejci vánočních kaprů se loni meziročně mírně zhoršili, veterináři totiž našli pochybení ve třech procentech z více než tisíce kontrolovaných stánků. V roce 2017 SVS nedostatky zjistila u 2,4 procenta případů. Z dlouhodobého hlediska se však úroveň prodeje podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda zlepšuje. Naprostá většina prodejců je bezproblémová.

„Jeden z nejzávažnějších případů porušení legislativy byl zaznamenán inspektory v Jihomoravském kraji. Prodejce opakovaně při manipulaci rybám vsouval prsty pod skřele do žaber. Zároveň porušil pravidla hygieny, když kapry zpracovával na plstěné podložce, nikoliv na omyvatelné ploše,“ uvedl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. Prodejci ryb musí splnit hned několik povinností. „Například pracovní deska, na které ryby zabíjejí, kuchají a porcují, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, paličky na omračování a stěrky. Ryby se musejí usmrcovat v souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání,“ vysvětlili veterináři.

Scroll to Top