Vyšší množství uranu v pitné vodě v Hostěradicích

blank

Hostěradice na Znojemsku trápí nadlimitní přítomnost uranu ve vodě. Podle starosty Martina Vančury naměřené hodnoty těžkého kovu způsobil pokles hladiny podzemních vod. Před dvěma lety se obdobný problém vyskytl v pitné vodě, která zásobuje obyvatele Města Libavá v Oderských vrších na Šternbersku.

„Od loňského srpna šly hodnoty uranu skokově nahoru. Proto jsme na posledním zastupitelstvu rozhodli, že pořídíme novou filtrační technologii. Chceme také žádat o dotaci,“ uvedl Vančura. Zdejší čerpací stanice je stále ve zkušebním provozu. „Vše proto v tomto režimu řešíme, a věřím, že voda bude v pořádku, než bude hotová kolaudace. Mělo by to být ještě v prvním pololetí letošního roku. Obyvatele budeme o aktuálním stavu informovat,“ vzkázal Vančura.

Podle ředitele odboru obecné a komunální hygieny krajské hygienické stanice Miroslava Staňka řeší nadlimitní množství uranu ve vodě víc obcí a měst. Problematika se dotkla i Moravského Krumlova, ale podle místostarosty Zdeňka Juránka jsou již hodnoty uranu ve vodovodu bezproblémové.  Pod kontrolu dostali situaci také v Lesonicích. „Nakoupili jsme technologii asi za milion a půl. Takže už druhým rokem splňujeme limity uranu v pitné vodě. Jsme pod limitní hodnotou patnáct mikrogramů tohoto těžkého kovu na litr vody,“ doplnil starosta Pavel Herman.

Zdroj: Blanenský deník 

Scroll to Top