Úpravna vody České Budějovice je kvůli údržbě odstavena

blank

Úpravna zásobuje vodou zhruba čtvrtinu obyvatel města. V těchto dnech prochází pravidelnou údržbou. Informovala tom společnost ČEVAK.

„Kromě pravidelné roční údržby jednotlivých částí úpravny a drobných oprav je jako součástí letošní odstávky naplánovaná investice města České Budějovice spojená s instalací zařízení na dávkování chlornanu sodného a manganistanu draselného pro zvýšení bezpečnosti provozu a zabezpečenosti kvality vody,“ vysvětlil technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold.

Úpravna, jež je v majetku města, je v provozu jedenáctým rokem. Byla postavena jako záložní zdroj pitné vody pro krajské město, kterému ji dodává souběžně s úpravnou vody Plav. „I v době její odstávky je tedy pitné vody pro krajské město a přilehlé obce dostatek, takže obyvatelé žádnou změnu nezaznamenají. Do provozu by se českobudějovická úpravna měla vrátit v druhé polovině února,“ doplnil Lipold.

Surová voda se do Úpravny vody České Budějovice čerpá ze dvou nedalekých podzemních vrtů v Budějovické pánvi, přičemž je každý hluboký okolo tří set metrů. Výrobní kapacita úpravny v případě potřeby může být až 80 litrů.

„Voda, kterou získáváme z Budějovické pánve,je velmi kvalitní, na úpravně z ní pouze odstraňujeme železo a mangan pomocí dávkování vápenného mléka a dále provzdušněním, usazováním a dvoustupňovou filtrací. Desinfikujeme ji minimálním množstvím chloru,“ doplnil Lipold.

ČEVAK se zabývají provozováním vodárenské infrastruktury, zejména úpraven pitné vody, vodovodních a kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a částí krajů Plzeňského a Vysočina.

Ilustrační foto 

Scroll to Top