Kvůli suchu vysychají jezírka v Moravském krasu

blank

Dlouhodobě trvající sucho ovlivňuje také růst krápníků v jeskyních v lokalitě. V celém krasovém území je tak nízký vodní stav, což koresponduje se situací v celém Česku. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Před koncem roku jsem si provedl ohledně přitékající vody v krasu menší průzkum. Například ohledně Amatérské jeskyně byla situace taková, že Sloupský potok na ponorech u skály Hřebenáč vůbec netekl, koryto bylo suché. To je přitom jedna ze dvou přítokových větví celého systému. Alespoň ta druhá přítoková větev, říčka Bílá voda, byla relativně vodnatá,“ sdělil zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Podle něj voda v hloubce asi 120 až 130 metrů pod povrchem poklesla asi o metr.

Méně je rovněž takzvané skapové vody. „Geologie je složitá a nedá se to říct o celém krasu, ale tam, kde se do systému dostává méně vody, krápníky přestávají růst, což se děje. Jsou místa a polohy, kde skapová voda byla celoročně intenzivní a skap tam poklesl nebo se úplně zastavil,“ uvedl Tůma. V krasu se nachází asi 1100 jeskyní, z nichž nejznámější jsou Punkevní jeskyně. Největší je systém Amatérských jeskyní s délkou přes 40 kilometrů.

Scroll to Top