Díky sněhu stouply v Ústeckém kraji hladiny řek nad hladinu sucha

blank

Dešťové a sněhové srážky významně zvýšily hladinu řek a potoků v Ústeckém kraji. Kromě řeky Bíliny totiž po loňském suchém létě všechny toky vystoupaly nad hladinu sucha.

„Ve vodních tocích se sucho už vůbec neprojevuje, naopak jsou průtoky vyšší díky tomu, že pršelo, nasněžilo a začalo i tát. I půdní horizont se nasytil, jinak by voda řekami a potoky tolik neprotékala. Ale hlubší horizonty se rozhodně po suchém létě ještě nedoplnily,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Kdyby sníh na jaře odtával pomalu, může zásoby podzemních vod doplnit sníh z hor.

Jako hladina sucha je brán stav, kdy malý průtok ohrožuje vodní faunu a flóru a platí zákaz z potoků a řek čerpat vodu. Například Labe, které má běžně v Ústí hladinu ve výšce 250 centimetrů, má hranici sucha na 142 centimetrech. „Stále jsme bohatě byli v zásobním prostoru, takže pokud by sucho pokračovalo, nádrž by to vydržela a dál zásobovala pitnou vodou. Držíme zde hladinu na nižší úrovni, protože děláme dočasné, provizorní hrazení, aby stavba byla chráněna a abychom při povodních nezpůsobili nějakou větší vlnu,“ doplnil Svejkovský.

Scroll to Top