Dešťové a sněhové srážky významně zvýšily hladinu řek a potoků v Ústeckém kraji. Kromě řeky Bíliny totiž po loňském suchém létě všechny toky vystoupaly nad hladinu sucha.
„Ve vodních tocích se sucho už vůbec neprojevuje, naopak jsou průtoky vyšší díky tomu, že pršelo, nasněžilo a začalo i tát. I půdní horizont se nasytil, jinak by voda řekami a potoky tolik neprotékala. Ale hlubší horizonty se rozhodně po suchém létě ještě nedoplnily,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Kdyby sníh na jaře odtával pomalu, může zásoby podzemních vod doplnit sníh z hor.
Jako hladina sucha je brán stav, kdy malý průtok ohrožuje vodní faunu a flóru a platí zákaz z potoků a řek čerpat vodu. Například Labe, které má běžně v Ústí hladinu ve výšce 250 centimetrů, má hranici sucha na 142 centimetrech. „Stále jsme bohatě byli v zásobním prostoru, takže pokud by sucho pokračovalo, nádrž by to vydržela a dál zásobovala pitnou vodou. Držíme zde hladinu na nižší úrovni, protože děláme dočasné, provizorní hrazení, aby stavba byla chráněna a abychom při povodních nezpůsobili nějakou větší vlnu,“ doplnil Svejkovský.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!