Půllitr piva je v mnoha českých restauracích stále levnější než sklenice vody

blank

Pivo Čechy vyjde relativně levně i ve srovnání se zbytkem Evropy. Výroba českého klenotu však nepatří k nejekologičtějším záležitostem. Na výrobu piva se u nás například v roce 2017 spotřebovalo šest miliard litrů vody. Údaje o spotřebě v loňském roce budou k dispozici během následujících měsíců. Pivovary se však snaží množství vody k výrobě pomocí nejmodernějších technologií snižovat.

„Zatímco v Praze si za dvě stě korun dáme průměrně více než pět piv, v dalších velkých evropských městech jsou to v přepočtu často maximálně piva dvě,“ řekla pro deník Metro vedoucí analytického projektu Evropa v datech Adéla Denková. Tým informace čerpá z čerstvé analýzy německé banky Deutsche Bank.

„Na druhém místě za Prahou se umístila Varšava se čtyřmi půllitry a na třetí Lisabon se třemi a půl. V Berlíně si za dvě stě korun pořídíme v přepočtu asi dvě a půl piva,“ dodává Denková.

Češi na počet obyvatel vypijí nejvíce piv na světě. „Mužští pijáci si ho dají asi třiapůlkrát týdně a vypijí při tom průměrně asi sedm a půl půllitrů. Ženy si ho pak dopřávají průměrně dvakrát za týden a vypijí průměrně asi dvě a půl piva týdně,“ doplnila Denková.

Scroll to Top