Bazény u náplavek na Vltavě nebudou

blank

Pražské náplavky čeká skromnější proměna. Nová koalice přehodnocuje zejména plány na vybudování bazénů „zapuštěných“ ve Vltavě, které by stály několik set milionů korun. „Je to sice líbivá věc. Na druhou stranu je otázka, jestli by město nemělo v tuto chvíli investovat spíš do technické a dopravní infrastruktury. Na mysli mám třeba projektovou dokumentaci k dostavbě okruhu, opravy mostů a dalších věcí.,“ naznačil budoucnost projektu radní pro majetek Jan Chabr. O konkrétních investicích do rozvoje náplavek by měli představitelé metropole rozhodnout v těchto dnech.

„Technicky by to bylo velmi náročné. Náklady by podle mě byly neúměrné. Při budování krásna bychom neměli zapomínat na to, že potřebujeme také silnice, vodovody, ale i nemovitosti, které městu vydělávají peníze,“ pokračoval Chabr. Loni na jaře začalo město s přestavbou náplavek podél Rašínova, Dvořákova a Hořejšího nábřeží. Načasování začátku prací však vyvolalo na sociálních sítích kritické ohlasy vůči tehdejší primátorce Adrianě Krnáčové a jejímu týmu.

V současnosti připravuje nové vedení Prahy dvoukolové výběrové řízení na provozovatele víc než desítky kobek na každé straně řeky Vltavy. Měly by zde vyrůst kavárny, malé galerie, případně umělecké ateliéry. „Není to ovšem tak, že dřívější popularita konkrétního podniku automaticky zajišťuje úspěch ve výběrovém řízení,“ dodal k tendru na provoz kobek radní Chabr.

Na náplavce rovněž Praha zmodernizuje rozvody vody, odpadů a elektřiny. Chystají se i prostorové úpravy stále populárnějších nábřežních promenád. Metropole připravuje i pravidla pro chování na náplavkách a organizaci tamních kulturních či společenských akcí. Kvůli množství veřejných akcí totiž v lokalitě stoupá nervozita mezi starousedlíky.

„Je škoda, že nová koalice nemá odvahu řešit větší výzvy. Zatím jen škrtá, jako například v případě projektu Radlické radiály. Obyvatelé Prahy si zaslouží novou a lepší náplavku, jejíž součástí budou i plovoucí lázně. Praze by prostě taková věc slušela! Třeba v Curychu nebo ve Vídni takové říční bazény fungují a jsou u místních oblíbené a hojně navštěvované,“ zdůraznil neúspěšný pražský kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík.

Scroll to Top