Jak budeme platit škody způsobené kormorány?

blank

Poslanecká novela k vyplácení náhrad rybářům za škody způsobené kormorány dostala neutrální stanovisko vlády. Ministerstvo životního prostředí se k novele již dříve postavilo neutrálně a ministerstva financí a zemědělství souhlasně. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády.

Skupina poslanců složená z různých stran navrhla, aby rybáři dostali odškodnění za loňský, letošní a příští rok. Předlohou tak chtějí opravit předloňskou novelu, která předpokládala náhrady pro stejné tříleté období. Rybáři však podle poslanců peníze nedostali. Ministerstvo financí jim totiž odmítlo náhrady proplácet kvůli nejasným pasážím platné novely.

Předkladatelé tak v nynější předloze navrhli, aby se zákon výslovně vztahoval v letech 2018, 2019 a 2020 i na škody způsobené kormoránem velkým a za loňský a letošní rok by rybáři mohli stejně jako podle platné novely dostat stoprocentní kompenzaci prokázané škody, za příští rok osmdesátiprocentní. Návrh poslanců vychází z předpokladu, že během uvedeného tříletého období se podaří postupně omezit početní stavy kormorána velkého. V zemi se jich řádově pohybují desetitisíce. Škody dosahují až 1,5 kilogramu ryb na kormorána denně.

Například v roce 2015 způsobili podle rybářů kormoráni na rybách škody za necelých 118 milionů korun. Na seznam chráněných druhů jej odborníci zařadili na přelomu 80. a 90. let, kdy se na českém území vyskytoval pouze při jarním a podzimní tahu. Podle ornitologů hnízdilo v roce 2010 v České republice asi 300 párů. Na jaře a podzim naopak zemi vyhledávají tisíce párů z jiných evropských částí.

Scroll to Top