Rozkopou obec, ale uleví jí od extrémního sucha

blank

Sucho posledních let se podepsalo na životě lidí ve Zňátkách, integrované obci Náměšti nad Oslavou. V létě ji museli vodaři ze společnosti Vodovody a kanalizace Třebíč zásobovat vodou z cisteren.

„Chystáme vodovod. A když už bude obec rozkopaná, udělá se i kanalizace. Vše je nutné připravit projekčně a také zajistit dotace, ty jsou klíčové, bez nich se stavba neuskuteční. Pokud vše klapne, půjde o akci za víc než 20 milionů korun. Město se bude určitou sumou spolupodílet,“ uvedl náměšťský místostarosta Jan Kotačka.

Kolem Zňátek také vede vodovodní přivaděč pitné vody z Vranova, jeden kilometr od obce je vodojem, který se využije. Podle Kotačky by se mohlo začít budovat v roce 2021. Dosud lidé využívají vlastní studny a odpadní vodu svádějí do septiků. Sucho však trápí nejen zmiňovanou obec.

Do svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč vstoupily také Cidlina, Lesonice a Jakubov u Moravských Budějovic. „Důvodem byla právě potřeba vsí vyřešit potíže s nedostatkem vody, aby je v budoucnu už výkyvy počasí nezaskočily,“ uvedl tajemník VAKu Karel Nedvědický.

Dražší voda

Domácnosti na Třebíčsku si za vodu od ledna příštího roku připlatí. Oproti roku 2018 je kubík vyjde o 3,90 korun dráž a bude stát 94,58 korun. „Cena se zvedne především proto, že meziročně skokově zdraží elektřina, a to o víc než 30 procent,“ vysvětlil navýšení ceny předseda představenstva vodárenského svazku obcí Pavel Janata.

Podle Janaty se hovoří o tom, že by se měla příští rok snížit sazba DPH na vodné a stočné z 15 na 10 procent. Pokud by se tak skutečně stalo, voda by v regionu během roku zlevnila právě o tuto výši. Třebíčsko patří v porovnání s celorepublikovým průměrem k regionům s vyšší cenou. Podle svazku obcí Vodovody a kanalizace má oblast kompletně zrekonstruovanou vodárenskou infrastrukturu a cenu si obce utváří samy.

Scroll to Top