Dánsko vybuduje v Kodani ostrovní průmyslovou čtvrť

blank

Dánsko se rozkládá na více než čtyřech stech ostrovech. V budoucnu by jich mělo ještě přibýt. Do roku 2040 chce totiž vláda vystavět novou průmyslovou čtvrt jižně od Kodaně, která se bude rozkládat na devíti uměle vytvořených ostrovech. Cílem projektu je zvýšit počet pracovních míst i výkonnost dánské ekonomiky. Návrh ještě musí schválit parlament. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Výstavba na vodě by měla začít za tři roky a dokončena by měla být v roce 2040. Nové ostrovy mají podle plánu zaujmout rozlohu o velikosti 420 fotbalových hřišť. Délka pobřeží má v úhrnu činit 17 kilometrů a své místo by zde mělo najít téměř 400 firem. Ostrovy budou mezi sebou propojeny zeleným pásem. Vláda očekává vznik 12 tisíc pracovních míst.

„Budeme silnější v mezinárodní soutěži, což přiláká obchodní, investiční a kvalifikovanou práci,“ uvedl ministr vnitra Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Část financování by měl zajistit prodej pozemků na ostrovech. Na jednom z ostrovů bude umístěna bioplynová stanice, čistírna vody a větrné elektrárny.

Podobné plány nejsou v Dánsku ničím neobvyklým. Na podzim například vláda představila plán vybudovat umělý ostrov k trvalému životu obyvatel poblíž Kodaně kvůli rostoucí populaci a nedostatku míst k bydlení v pevninské části metropole.

Scroll to Top