V Týnci zdražuje voda, město počítá s výstavbou vodovodu

blank

Kvůli dlouhodobému suchu a nedostatku podzemní vody ve studních přijala radnice v Týnci nad Sázavou několik opatření k zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Město například podpoří ty obyvatele, kteří si chtějí vyvrtat studnu.

„V Týnci nad Sázavou a Bukovanech dochází k úpravě vodného na 42,58 korun za metr krychlový a k úpravě ceny stočného na 45,57 korun za kubík,“ informoval v dopise obyvatelům jednatel společnosti Vodovody a kanalizace Týnec Zbyněk Peša. Nově stanovenou cenu odsouhlasilo zastupitelstvo.

„Kritický nedostatek vody v Peceradech, Zbořeném Kostelci a Podělusích pomohou zmírnit také nové studny. Město jejich výstavbu zahájí na jaře 2019. Studny postavíme z vlastních finančních zdrojů. V tuto chvíli zásobujeme zmiňované části cisternami, což nás stojí kolem padesáti tisíc korun měsíčně. Výstavba studní vyjde levněji a lidé budou mít alespoň v omezené míře vodu dostupnou,“ vysvětlil starosta města Martin Kardnožka.

Radnice také podle Deníku počítá dál s výstavbou vodovodu, o kterém se mluví už řadu let. Podle starosty Týnce příprava stavby potrvá nejméně dva roky, a teprve pak začne shánění dotací. Samotná stavba má trvat zhruba tři roky. Rozhodující přitom bude rovněž počet obyvatel, kteří se k odebírání vody z řadu zaváží.

Scroll to Top