Pravěká sekera na dně řeky Mandavy

blank

Při opravě nábřežní zdi u řeky Mandavy ve Varnsdorfu našli dělníci sekeru starou více než 6 000 let. Předmět se tak stal suverénně nejstarším, který se kdy podařilo ve městě nalézt. Nástroj váží necelého půl kilogramu a měří přibližně 17 centimetrů.

„Jde o velice kvalitní nástroj zhotovený z amfibolického rohovce. Používali ho lidé v mladší době kamenné, jejichž epochu vymezujeme kulturou s vypíchanou keramikou. Časově ji zařazujeme do období 4 800 až 4 200 letpřed naším letopočtem,“ vysvětlil Petr Lissek z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech.

Sekeru prozkoumali odborníci z archeologického ústavu. „Pravděpodobně jej vystavíme v muzeu v Rumburku,“ uvedl Vlastimil Pažourek, ředitel děčínského oblastního muzea. Podle Lisseka je nález výjimečný v několika ohledech. Důležité je místo nálezu. To však není možné spojovat například se zemědělstvím.

„Varnsdorfská kotlina a podhůří Lužických hor nepatřily mezi typické sídelní oblasti s pravěkým osídlením a tato skutečnost činí nález jedinečným,“ přiblížil historický kontext Lissek. Ocenil také pozornost dělníka.

„Stejně tak je možné výskyt nástroje spojovat s průběhem pravěkých komunikací, obchodem či prospekcí krajiny, přičemž v hledáčku pravěkého prospektora nemusela být nutně pouze půda vhodná pro zemědělství, ale také přirozené zdroje, a to zejména příhodné kamenné suroviny pro výrobu štípaných a broušených nástrojů,“ doplnil Lissek.

Scroll to Top