Český Krumlov chystá odkup ČOV

blank

Město zadalo posudek na obvyklou cenu čistírny a obchvatného kanálu, který vede z Větřní, a v lednu by o nabídkové ceně měli rozhodnout zastupitelé. Pokud by z něj sešlo, musela by obě města, Český Krumlov i Větřní, investovat do staveb nových čistíren. Zároveň s odkupem je klíčové i vlastnictví obchvatného kanálu ve Větřní. Ten patří papírnám, které jsou stejně jako současný majitel čistírny v insolvenci.

Český Krumlov se připravoval i na variantu, že se mu čistírnu od firmy v insolvenci nepodaří odkoupit. V takovém případě by město vybudovalo novou čistírnu pod kruhovým objezdem U Trojice za 250 milionů korun. Na takzvaná zadní vrátka myslí i ve Větřní. „Pokud se vlastníkem stane někdo, kdo se bude opět chovat jako spekulant, vybudujeme si vlastní čistírnu. Máme na to prostředky i prostory,“ zdůraznil na jaře místostarosta Větřní Pavel Štindl.

Český Krumlov by měl během několika měsíců předložit návrh na kupní smlouvy, prodej ale bude muset odsouhlasit soud. „Zadali jsme znalecký posudek na takzvanou obvyklou cenu, bez něj by zastupitelé nemohli hlasovat, známe i odhadní cenu čistírny a kanálu. Bude následovat zásadní jednání zastupitelstva, nejprve patrně pracovní, pak veřejné 31. ledna, na kterém by zastupitelé měli rozhodnout o nabídkové ceně. Město si pak musí vyřídit investiční úvěr. Chceme, aby se splácel výhradně z činnosti čistírny a nezasáhl financovaní ostatních věcí ve městě,“ sdělil místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann.

Scroll to Top