Třebíč: Perla jižní Vysočiny na řece Jihlavě

blank

Poněkud stranou turistického zájmu stojí s výjimkou letního období a času konání kulturních a hudebních festivalů Třebíč na jihu Vysočiny. A je to škoda, protože stojí za návštěvu i v zimním období, kdy si můžete vychutnat nerušeně a v klidu ojedinělé atmosféry místa. Město je od roku 2003 díky své unikátně zachovalé židovské čtvrti a bazilice svatého Prokopa s přilehlým zámkem zařazeno do registru památek UNESCO. Významnou roli v historii a současnosti města hraje také voda v podobě řeky Jihlavy, která vytváří místy příkré a skalnaté údolí dělící Třebíč na dvě části.

Z Karlova náměstí, které patří k jedněm z nejrozlehlejších u nás, můžeme vyrazit k řece na jeho horním konci Soukenickou ulicí. Ta nás povede přes řeku pod skalnatou Masarykovu vyhlídku. Na ni můžeme vystoupat a před námi se otevře úžasné panorama města s nově opravenou bývalou Subakovou koželužnou pod námi, židovskou čtvrtí se zadní synagogou dále za továrnou a dominantou v podobě baziliky Svatého Prokopa s prvky z románského a gotického období. Parkem nad řekou a skalní útesem v městské části Hrádek můžeme pokračovat dál, židovské město budeme mít v podobě spletitých úzkých uliček a domů z různých historických období pod sebou.

Když projdeme parkem, můžeme se na chvíli od řeky vzdálit a navštívit významný židovský hřbitov, který díky polistopadovému úsilí vstal z popela po časech nacistické a komunistické devastace. Od hřbitova můžeme úzkou uličkou po schodech sejít do židovského města a vrátit se zpět k řece. Podél ní je možné pokračovat po Havlíčkově nábřeží k Podklášterskému mostu, v jehož blízkosti najdeme také druhou synagogu bývalé židovské obce – Přední synagogu – která v současnosti slouží Československé církvi husitské. Určitě je ale potřeba se v židovské čtvrti kvůli její atmosféře zastavit a projít si ji alespoň Pokorného a Blahoslavovou ulicí, kde se koncentrují nejvýznamnější a nejzajímavější stavby lokality.

Když přejdeme Podklášterský most a vydáme se po Svojsíkově nábřeží dále proti proudu řeky, na protějším břehu můžeme obdivovat monumentální baziliku Svatého Prokopa a přilehlý zámek. V nočním a ranním období se nasvětlený areál odráží v klidně plynoucí řece, což ve vás zanechá hluboký dojem. Jeďte do Třebíče, stojí to za to v každém ročním období.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top