Dceřinky ČEZ ESCO: Energetické úspory ušetřily letos 215 milionů

blank

Dceřiné společnosti skupiny ČEZ ESCO, ENESA a EVČ, předpokládají významné úspory zákazníků za energie. Takzvané energetické služby se zárukou (EPC) zákazníkovi garantují ve smlouvě. Je to záruka, že ČEZ ESCO nebo jiný dodavatel úspor dosáhne, jinak musí rozdílovou částku sám doplatit. Informoval o tom mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

ČEZ ESCO poskytuje v České republice služby ke snížení energetických pro 38 projektů, které jsou realizované ve zhruba 250 objektech ve vlastnictví krajů, měst i privátních majitelů. Podle Gazdíka byla letošní úspora o 21,5 milionu vyšší, než garantují smlouvy. Podle generálního ředitele společnosti ENESA Václava Taubra se jen v metropoli očekává letošní úspora ve výši 71 milionů. Vůbec největším projektem EPC v Česku v jednom areálu je Kongresové centrum Praha, které nyní ročně spoří za energie, teplo, plyn a vodu téměř 26 milionů korun.

Karlovarské nemocnici klesne spotřeba vody o 12 procent

Krajská nemocnice v Karlových Varech ušetří za energie nejméně 85 milionů korun. Podepsala smlouvu s EVČ. Projekt bude koncipován metodou EPC. Investice do vylepšení energetického zázemí zajistí ČEZ ESCO. „Když jsme začali přemýšlet o tom, jak uspořit na nákladech za energie, rozhodli jsme se to řešit komplexně. EPC znamená dlouhodobé partnerství s dodavatelem, kde mají obě strany jasnou finanční motivaci, aby výsledek dopadl co nejlépe. Pro nás to byla sázka na jistotu, protože dodavatel technologií za kvalitu poskytovaného řešení smluvně zodpovídá. Významná úspora na energiích pro nás znamená, že budeme v budoucnu schopni ušetřené prostředky přesunout tam, kde je potřebujeme nejvíce: do dalšího zkvalitnění péče o pacienty,“ sdělila ředitelka nemocnice Jitka Samáková.

Významný projekt v Polsku

Konsorcium dvou firem vedené společností ČEZ ESCO Polska také kompletně zmodernizuje studentskou kolej Gdyňské námořní akademie z počátku 80. let minulého století. Oprava, která přijde na 100 milionů korun, má přinést významné energetické úspory. Kolej číslo 1 Gdyňské námořnické akademie je jednou ze čtyř ubytoven, kterou škola pro námořní důstojníky nabízí.

Scroll to Top